De ce adolescenţii?

Les Christie în cartea sa “Cum să recrutezi şi să pregăteşti lucrători voluntari cu tineretul” spune că 1 din 4 tineri americani nu primesc nici o educaţie religioasă, citind aceste rânduri m-am întrebat: România stă mai bine sau mai prost la capitolul acesta? Un tur scurt prin orice localitate din ţară şi o vizită duminica la biserică îţi va da repede un răspuns. De departe sunt mai mulţi tineri în afara bisericii, pentru care biserica nu pare a avea un plan de a oferi o educaţie religioasă, iar din cei ce sunt în interiorul bisericii numărul celor ce primesc o educaţie religioasă adevărată este destul de mic.
Acestea sunt doar câteva fapte care îmi spun mie că lucrarea cu tinerii şi adolescenţii în special prin ultima categorie înţelegând grupa de vârstă cuprinsă între 14 şi 18 ani, este una din marile provocări căreia trebuie să îi facă faţă Biserica. Dacă ai intrat în lucrarea cu adolescenţii te afli cu adevărat pe linia întâi în războiul spiritual, pentru că adolescenţii sunt ţinta favorită a Diavolului, strategia lui e simplă, Distruge adolescentul astăzi şi nu trebuie să mai îţi faci griji pentru adultul de mâine. Dacă te gândeşti să intri în această lucrare alături de cei curajoşi care au făcut-o deja, iată câteva motive pentru care eu cred că te afli în una din poziţiile cheie ale lucrării lui Dumnezeu.

[list style=”check”]
  • Adolescenţii şi tinerii sunt Biserica de azi
[/list]

Ani la rând am crescut într-o Biserică evanghelică unde se repeta mereu dictonul: Tinerii sunt Biserica de mâine, fapt ce m-a derminat să cred că am timp mâine să mă gândesc la mântuire şi la celelalte probleme spirituale din moment ce eu nu aparţineam prezentului ci aparţineam viitorului. Am înţeles mai târziu că tinerii nu sunt Biserica de mâine, prin simplul fapt că ei sunt aici astăzi şi dacă nimeni nu profită de astăzi, mâine nu va mai exista, pentru că nu îi vei mai găsi acolo. Cineva spunea “Dacă o biserică îşi neglijează copiii astăzi, mâine tinerii vor neglija Biserica”, la fel este şi cu adolescenţii neglijaţi astăzi, aşezându-i în viitor şi ei vă vor neglija mâine aşezându-vă în trecut. Adolescenţii sunt Biserica de astăzi ei pot reprezenta entuziasmul şi forţa care va împinge mai departe corabia condusă de înţelepciunea perilor albi, neglijaţi însă ei pot reprezenta hoarda rebelă ce va scufunda corabia sau o va părăsi.

[list style=”check”]
  • Adolescenţii sunt uşor de găsit şi disponibili
[/list]

Nici o altă categorie nu e mai uşor de găsit decât adolescenţii. Intră într-un internet-café şi vei fi uimit de câţi adolescenţi veți găsi, dute în parc, pe maidan sau pe stadion şi vei găsi. Adolescenţii sunt disponibili pentru că ei nu au o slujbă, o familie sau o carieră care să le ocupe timpul, defapt uneori au atâta timp încât nu ştiu ce să mai facă cu el. Adolescenţii nu au descoperit încă agenda adulţilor în care nu există timp pentru programe de Biserică sau alte activităţi cu caracter spiritual. Într-un cuvânt, adolescenţii sunt peste tot şi disponibili asemeni unui lan de grâu care aşteaptă să fie secerat.

[list style=”check”]
  • Adolescenţii sunt vulnerabili
[/list]

Nici o altă categorie socială nu este mai vulnerabilă decât adolescenţii, ei sunt la punctul în care se luptă să găsească răspunsuri la întrebările vieţii şi vor fi gata să îmbrăţişeze orice li se oferă, dacă au impresia că vor găsi răspunsurile ce le caută. Adolescenţii sunt mereu în căutarea de experienţe noi şi vor experimenta tot ce li se oferă. Îmi aduc aminte de mine şi probabil că în timp ce citeşti îţi aduci aminte de tine dacă eşti sincer, cum eram la 14 ani, defapt acesta a fost vârsta la care încercam să îmi găsesc locul în Biserică şi pentru că nu l-am găsit am părăsit Biserica, un an mai târziu îmbrăţişam curentul Rock, la câteva luni a urma alcoolul şi după un an budismul şi apoi tentativa de sinucidere. Adolescenţii sunt vulnerabili, ei nu au încă un sistem imunitar spiritual bine definit şi orice răceală spirituală îi doboară. Fără o îngrijire spirituală atentă, nu durează mult şi răceala se transformă în bronşită apoi în pneumonie şi în final mor. De aceea tu ca lider ai rolul acesta foarte important de a-i proteja.

[list style=”check”]
  • Adolescenţii sunt plini de întrebări
[/list]

Aceasta este vârsta la care fiecare persoană începe să îşi pună întrebări:
a. Cine sunt?
b. De unde vin şi încotro merg?
c. Este oare consumul de alcool păcat?
d. Trebuie să îmi încep viaţa sexuală?
e. Este oare ceva în neregulă cu mine dacă nu o încep?
Adesea, încercările de a găsi răspuns sfârşesc prin a primi răspunsuri greşite care îi conduc pe căi de unde nu va fi uşor să îi mai aduci înapoi. Cineva trebuie să le ofere răspuns şi cineva o va face dacă nu tu ca şi lucrător creştin, atunci o va face lumea şi Diavolul.

[list style=”check”]
  • Adolescenţii sunt în faţa celor mai importante decizii
[/list]

La vârsta aceasta adolescenţii îşi decid viitorul, ei sunt în faţa unor alegeri care nu îi vor influenţa o zi sau un an, ci toată viaţa. Un adolescent trebuie să aleagă ce şcoală va urma, trebuie să aleagă ce meserie sau ce carieră va urma şi mult mai important cam la vârsta acesta cei mai mulţi decid cu cine se vor căsătorii. Dacă consideri că e prea devreme aducem în discuţie căsătoria, gândeşteşte-te:
a. Cu cine te căsătoreşti, dacă nu cu cine te logodeşti
b. Cu cine te logodeşti, dacă nu cu cine te întâlneşti
c. Şi la ce vârstă începi să ai întâlniri?
Deciziile acestea îl i-au pe nepregătite şi el are nevoie de sfatul cuiva, iar dacă tu nu eşti acolo va fi altcineva să i-l dea.

[list style=”check”]
  • Adolescenţii sunt ţinta tuturor
[/list]

Priveşte în jur mass media, moda, muzica, industria divertismentului îi ţinteşte pe adolescenţi. Cei care lucrează în această industrie, cunosc faptul că adulţii şi-au format deja nişte standarde şi nişte tipare, ei nu mai sunt maleabili şi nu mai vor să încerce lucruri noi, în schimb adolescentul caută lucruri noi, el este mereu în căutare de experienţe noi, de aceea ei îl ţintesc pe el. Bombardat cu tot felul de alegeri, el devine pe zi ce trece tot mai confuz cu privire la cine este şi ce vrea. Am putea spune că cea mai vânată categorie socială sunt adolescenţii.

[list style=”check”]
  • Adolescenţii sunt deschişi la lucrurile spirituale
[/list]

Deşi ne gândim la adolescenţi ca şi categoria socială rebelă, dacă facem un sondaj în biserici, mai mult de jumătate din persoanele ce l-au primit pe Cristos, au făcut acest lucru când au avut sub 20 de ani.

[list style=”check”]
  • Adolescenţii au viaţa înainte
[/list]

Un adolescent are o întreagă viaţă înainte pe care o poate învesti în a-L sluji pe Cristos, dar pentru asta cineva trebuie să fie lângă el pentru a-L prezenta pe Cristos şi apoi pentru a-l conduce pe drumul maturităţii spirituale.

[list style=”check”]
  • Adolescenţii caută cu disperare modele
[/list]

Adolescentul se confruntă cu o criză de identitate, el vrea să fie asemeni cuiva, şi va căuta în jur un erou, un model, pe care îl va găsi în sport, în filme, în industria muzicală sau îl poate găsi în tine, mentorul şi prietenul său mai mare, care este lângă el pentru a-l ajuta şi îndruma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *