Pericolele copilului contemporan – Televiziunea

Televiziunea (continuare din numărul trecut)

tv-contEste ştiut că televiziunea reprezintă cel mai influenţabil factor în dezvoltarea personalităţii copilului. Cu trecerea anilor, ea a devenit un mediu în care copiii cresc, se dezvoltă şi devin „oamenii” societăţii contemporane. Iată cum bătălia Diavolului pentru sufletele oamenilor începe încă din zorii vieţii, din copilăria inocentă şi lipsită de griji a fiecărui pământean. Această luptă se înteţeşte continuu, iar datoria noastră este de a ţinea piept uneltirilor diavolului. (Efeseni 6:11-13 „Îmbrăcaţi-vă cu toată armătura lui Dumnezeu, ca să puteţi ţinea piept împotriva uneltirilor diavolului. Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti. De aceea, luaţi toată armătura lui Dumnezeu, ca să vă puteţi împotrivi în ziua cea rea, şi să rămâneţi în picioare, după ce veţi fi biruit totul.”)

Veţi spune: „Asta e deja exagerare! Nu cred că televiziunea este chiar aşa periculoasă!” Să reflectăm, însă, asupra următoarelor afirmaţii şi, apoi, putem trage singuri concluziile:

  • 1.Vizionarea TV afectează structural dezvoltarea creierului, exclude posibilitatea cunoaşterii prin atingerea şi manipularea fizică a lucrurilor, pasivizează mintea, sărăceşte imaginaţia creativă. La întrebarea „Este posibil ca tinerii care petrec zilnic un timp îndelungat în faţa televizorului să aibă creierul dezvoltat diferit de al acelora care se implică în activităţi fizice, interpersonale şi cognitive?”, cercetătorii (dr. William T. Greenough-Universitatea din Illinois, dr. Richard M. Lerner-Universitatea de Stat din Pennsylvania) răspund: „Da, din moment ce tinerii sunt atraşi de un alt tip de activitate (privitul la TV), decât cei aparţinând altor generaţii, atunci şi funcţia, şi structura creierului lor vor fi alterate.”
  • 2.Televiziunea cultivă mai mult vizualul decât auditivul, gândirea copiilor bazându-se mai mult pe imagini decât pe sunete şi cuvinte. Termenul LD – Learning disabilities (incapacităţi de învăţare) a apărut la începutul anilor 1970, la momentul maturizării primei generaţii de tineri crescuţi cu televizorul. Astăzi, tot mai mulţi copii şi tineri manifestă acest sindrom. Caracteristicile acestei afecţiuni sunt dificultăţile de ordin general privind: ascultarea, memoria, cititul, coordonarea ochilor şi a mâinilor, rapida înţelegere a noilor situaţii, limbajul, relaţionarea spaţio-temporală şi abilitatea de a-şi concentra atenţia rapid şi la obiect.” (Healy) Termenul ADHD (deficit de atenţie şi hiperactivitate) desemnează o altă afecţiune, care, din păcate, şi în România se face simţită tot mai mult. Caracteristicile acestei „maladii a secolului al XXI-lea” sunt: scăderea atenţiei, a concentrării, lipsa răbdării şi a tenacităţii. Urmările ei sunt: insucces profesional, instabilitate în alegerea obiectivelor, relaţii personale şi comunitare superficiale, irascibilitate crescută, complexul lipsei de performanţă.O mărturie în acest sens este următoarea: „Motivul pentru care copiii noştri nu urmăresc sensul unei prezentări sau discuţii este acela că ei îşi schimbă rapid centrul atenţiei….ei sunt atât de puternic stimulaţi prin vizionarea TV, încât s-au obişnuit să fie stimulaţi numai din afară. Ei sunt agitaţi deoarece nu au nimic în minte; s-au deprins să fie permanent amuzaţi, distraţi de cineva….Cred că micuţii s-au deprins cu obiceiul vizionării, iar atunci când profesorul vorbeşte, ei nu-l mai aud.” (Healy)
  • 3.Vizionarea TV creează o atitudine mentală pasivă, induce hiperactivitate, irascibilitate şi insomnie. Epilepsia TV este o stare înregistrată de persoane neepileptice care intră în crize convulsive în timpul vizionării TV (Mander). Evenimentul petrecut în anul 1998, în Japonia, a reprezentat un semnal de alarmă important. La data de 16 decembrie 1998, la ora 10, în timpul derulării binecunoscutului desen animat POCHEMON, 700 de copii au fost duşi de urgenţă la spital din cauza declanşării crizelor de epilepsie. Se pare că o singură scenă din acest desen animat, în care monstrul Picacky se află în centrul unei explozii de lumină a declanşat la atâţia copii crize epileptice sau boli de epilepsie.

 

One thought on “Pericolele copilului contemporan – Televiziunea

  1. Uite ca am gasit acesta pagina despre Pericolele copilului contemporan – Televiziunea , cautand despre lectii.
    Acum ce sa zic ca faci treaba super. Te invit sa cunosti si pagina web http://cazare-maramures.net o pagina despre maramureseni.
    Mult succes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *