Porunca a patra

„Adu-ţi aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti.”(Exod 20:8)

Context pentru învăţător:
Cuvântul sabat vine din cuvântul ebraic care înseamnă a se opri sau a se odihni de la muncă. Sfânt înseamnă separat sau pus de- o parte. Când Dumnezeu i-a dat poruncile lui Moise pe Muntele Sinai, i-a spus să pună de-o parte o zi specială în fiecare săptămână pentru închinare şi odihnă.
O zi de închinare – era un dar pentru Dumnezeu. În acea zi, oamenii trebuiau
să îi acorde toată atenţia lui Dumnezeu. Astăzi, noi facem acest lucru în multe feluri. Noi ne închinăm lui Dumnezeu în biserică. De asemenea, noi ar trebui să ne închinam Lui Dumnezeu şi acasă, rugându-ne Lui, citind şi meditând la Cuvântul Lui, Biblia. Ne mai putem închina lui Dumnezeu făcând lucruri bune pentru alţii, încurajând pe alţi creştini sau mărturisindu-L pe Domnul la cei necredincioşi.

Ziua de sabat era de asemenea o zi de odihnă – darul lui Dumnezeu pentru noi. El ştia că avem nevoie de un timp de odihnă, după munca noastră de fiecare zi. Dacă am face acelaşi lucru şapte zile pe săptămână, ajungem să fim foarte obosiţi. Avem nevoie de o pauză ca să ne odihnim.
Duminica este ziua noastră de închinare şi de odihnă. Dumnezeu ne iubeşte şi vrea să avem grijă de noi înşine.
•Trebuie să avem grijă de sufletele noastre – de persoana noastră interioară – prin părtăşie şi prin timpul pe care îl petrecem cu Dumnezeu şi cu alţi creştini.
•Trebuie să avem grijă de trupurile şi de minţile noastre prin odihna pe care o luăm de la munca noastră zilnică.
Dumnezeu vrea ca noi să petrecem timp cu El în fiecare zi, dar este important ca noi să punem de-o parte o zi specială pentru El. Aceasta este porunca Lui: Adu-ţi aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti (Exod 20:8).
Haideţi să ne uităm la primul cuvânt din acest scurt verset. Aduceţi-vă aminte înseamnă mai mult decât a nu uita. Dumnezeu vrea ca noi să facem lucruri care să arate că noi ne amintim că această zi este o zi specială.
Înainte ca Cristos să vină, evreii sărbătoreau sabatul (ziua de odihnă) sâmbăta. Începând cu vineri la apusul soarelui, până sâmbăta la apusul soarelui, evreii nu aveau voie să facă nici un fel de muncă.
Când a venit Isus, El le-a amintit oamenilor că sabatul este o zi în care trebuiesc totuşi făcute anumite lucruri. El i-a învăţat că: „sabatul a fost făcut pentru om şi nu omul pentru sabat”(Marcu 2:27). Ucenicii lui Isus au adunat nişte spice ca să mănânce în ziua de sabat, iar Isus vindeca oameni. El i-a învăţat că este permis să faci bine în ziua de sabat (Matei 12:12).
După ce a venit Cristos pe pământ, a murit şi a înviat ca noi să putem avea păcatele iertate, credincioşii au început să pună de-o parte, ca zi a Domnului, ziua de duminică în loc de sâmbătă. Ei au făcut aceasta, pentru că Isus a înviat din morţi în prima zi din săptămână (duminica), dorind să evidenţieze acest moment fericit.
Noi putem să facem din duminică (ziua noastră de sabat) un timp plin de bucurie, când ne închinăm lui Dumnezeu şi ne odihnim după săptămâna de muncă care a trecut.
Unii oameni poate spun: „Oh, duminica este ziua mea de odihnă; cred că o să dorm mai mult în loc să merg la biserică”. Dar făcând aşa, vom exclude partea de închinare din porunca Domnului.
Alţi oameni lucrează aşa de mult duminica, pregătindu-se să înveţe pe alţii, învăţând pe alţii, pregătind mâncăruri pentru oaspeţi, mergând la biserică, dimineaţa şi seara sau poate ieşind din oraş, încât nu au timp deloc să se odihnească. Făcând aşa, ei exclud partea de odihnă din porunca Domnului.
Scoţând afară orice parte – fie odihna, fie închinarea – dovedim neascultare faţă de întreaga poruncă a Domnului. Dumnezeu ne-a dat sabatul, ca să putem face faţă la alte şase zile de muncă. Adu-ţi aminte să studiezi Cuvântul lui Dumnezeu şi să te închini Lui, dar de asemenea găseşte-ţi timp să te odihneşti şi să te relaxezi.
Vei asculta această poruncă folosind duminica în felul în care El vrea s-o foloseşti ?

Ajutoare pentru lecţie:
1.Cântări care pot fi de folos în predarea celei de-a doua porunci (Roagă-te dimineaţa, Cele zece porunci…)
2.Citeşte copiilor istorioara următoare, iar la finalul ei foloseşte întrebările pentru discuţie care sunt date la sfârşit, pentru a stimula gândirea copiilor.
3.Discută despre diferitele aspecte ale închinării. Include: Rugăciunea, citirea Cuvântului lui Dumnezeu, lauda, cântările, meditarea la Cuvântul Său, dărnicia, facere de bine. Lăsaţi ca fiecare copil să se roage, cerându-I lui Dumnezeu să-i amintească să I se închine în fiecare zi. Pune-i să decupeze forme de copii din hârtie colorată, iar pe fiecare copil să scrie un mod de închinare. Copiii vor lua acasă aceste forme pentru a-şi aminti cum să se închine în fiecare zi.
4.Domnul Isus a făcut bine în ziua de sabat. Citeşte despre aceasta în Matei 12:9-13. Câte duminici sunt într-un an? Dacă ai face bine cuiva în fiecare duminică? Ai avea 52 de daruri din dragoste pe care să le dai lui Dumnezeu! Ce mod minunat să-I spui “mulţumesc” Celui care a murit pentru păcatele tale.
Fiecare copil să facă un carneţel de 52 de pagini. Se va adăuga coperta pe care se va scrie: “Darurile mele de duminica pentru Dumnezeu” sau “Daruri de mulţumire pentru Dumnezeu”. Provocaţi-i să găsească un verset din Psalmi, un verset de laudă şi să-l scrie pe fiecare pagină, dimineaţa. La sfârşitul zilei poate să scrie o faptă bună pe care a făcut-o pentru cineva. La sfârşitul celor 52 de duminici, faceţi o întâlnire specială de laudă şi lăsaţi pe fiecare să împărtăşească despre un dar de dragoste pe care l-au făcut lui Dumnezeu. Aceeaşi idee poate fi aplicată pentru o lună sau pentru trei luni, făcând carneţele mai mici.

3 thoughts on “Porunca a patra

 1. Dragii mei,
  Vă stimez dar aș dori să nu vă rătăciți.
  Ziua de închinare săptămânală este ziua a saptea din săptămâna biblică. Săptămâna biblică nu are absolut nimic cu săptămâna păgână. Zilele biblice ale săptămânii creațiunii, și pe timpul lui Moise, apoi Hristos, au fost ziua întâi, a doua…a șasea=ziua pregătirii , și a șaptea. Nu purtau nume de zei și nu erau stabilite de calendarul păgân roman, solar. Era cu totul alt calendar, era calendar lunar-solar corectat cu recolta de orz. Acest calendar are suport biblic. Este proiectat pe cer din ziua a 4-a a creațiunii, ca în Gen 1,14. În calendarul ceresc, ziua Lunii Noi dă „startul” la prima săptămână, la lună și la an. La Dumnezeu este ordine desăvârșită. Zilele stau în săptămâni, săptămânile stau în luni și lunile în ani, anii în ani sabatici și jubiliari chiar în mileniu.( nu ca în calendarul roman actual unde anul nou începe uneori la mijlocul săptămânii, și luna astronomică s-a terminat dar calendarul mai are 5-6 zile).
  Anul lunar era cu 10-11 zile mai scurt ca anul solar și atunci la începutul anului (pe calendarul lunar-solar) se verifica recolta de orz. Dacă era în pârgă se începea anul, dacă nu, se mai adăuga o lună ( asta cădea la aproape 3 ani) ceea ce făcea să se regleze anul lunar la anul solar. Așa se face că lunile din calendarul cerului nu fug dintr-un sezon în altul. Și se știe este și sărbătoarea snopului de legănat legată de Paște. Prin sărbători Dumnezeu ne-a pus un fel de ceas divin. Sabatul Domnului este ziua a șaptea, nu sîmbăta, nici duminica, și cade pe fazele lunare. Totdeauna prima zi din lună este Ziua Lunii Noi ( nu face parte din săptămână), dar e zi de închinare, vezi Isaia 66,23 iar pe fazele lunii astronomice cad sabatele astfel: (am văzut1=Luna Nouă ) pe ziua a-8 = prima fază lunară=primul pătrar = , apoi în 15 luna plină= , în 22 ultimul pătrar = , și în 29 faza întunecată=.
  Nu credeți? Mergeți în Exod cap 16 și vedeți cum a căzut mana, era 15 =sabat= luna plină când Moise a zis mâine cade pâine din cer, apoi în ziua a șasea mana a căzut dublu=ziua pregătirii=ziua 21 , iar în 22=ziua a șaptea= sabatul= ultimul pătrar, Deci luna astronomică are, ziua 1=Luna nouă, apoi ziua de 8,15,22,29 sabate. Zilele de sabat cad în biblie în aceleași date din lună, sunt fixe. Dumnezeu ne spune „să ne aducem aminte, de ziua de odihnă”. Dacă vezi fazele lunare și le urmărești îți amintești dar dacă vezi doar zilele solare, ce să-ți amintești că sunt la fel, toate, dar dacă te uiți și la lună, ai ce vedea.
  Și adventiștii AZS, ar trebui să o știe mai bine decât ceilalți că biserica AZS s-a fondat pe un eveniment istoric calculat pe calendar lunar-solar. Mileriții au calculat pe calendar lunar-solar ziua ispășirii din 22 oct 1844. De ce nu au mers mai departe? Doar ei știu foarte bine că ziua biblică începe la apusul soarelui și că anul nou nu începe iarna. Dar mai mult ar trebui să știe cei ce țin și sărbătorile, că ei se iau după calendarul lunar ca să știe când cade sărbătoarea dar nu se gândesc că nu sunt două calendare cerești. Data de 15 a luni nisan este lună nouă și este și sabat, și este sabat mare ( Ioan 19,31) pentrucă se suprapune și prima zi a Azimilor. La fel este sabat mare ziua a 15-a a lunii a 7-a mozaice, că se suprapune sabatul săptămânal cu prima zi din Sărbătoarea Corturilor.
  Deci dragi creștini haideți la Biblie și la adevăr!!! Dumnezeu, Yahshua, este Creatorul și ceasornicul Lui este pe cer. Dumnezeu să vă binecuvânteze”

 2. Mai fratilor de ce induceti voi oamenii in eroare cu privire la porunca a 4-a ca Moise a pus deoparte “o zi pe saptamana”, Dumnezeu a pus deoparte ziua a saptea scriind chiar cu degetul sau pe piatra aceasta porunca iar motivatia este chiar in aceasta porunca,: “caci in sase zile a facut Domnul pamantul., marea si izvoarele apelor si in ziua a saptea s-a odihnit si a binecuvantat-o si a sfintit-o”, deci motivatia poruncii a 4-a este creatiunea si nicidecum invierea, Hristos nu a binecuvantat si sfintit ziua intai niciodata, din contra a zis ca “Eu nu am venit sa schimb ci sa implinesc poruncile si acestea nu vor trece cit va tine cerurile si pamantul” si atunci cu ce drept facem noi schimbarea de la ziua a saptea la prima? El nu ne-a spus niciodata sa tinem ziua intai in memoria invierii lui din contra El s-a odihnit chiar si in lucrarea de mantuire tot in ziua a saptea iar in urmatoarea a inviat. In rest ce pot sa spun decit ca daca va adauga sau va scoate cineva ceva din cuvintele cartii acesteia, adica Biblia stiti mai departe…ce urmeaza, dar Dumnezeu se va descoperii tuturor celor care il cauta cu sinceritate. Amin

 3. Mersi Ana de acest comentariu frumos. Nu am crezut ca voi gasi Romani care se vor intoarce la originea inchinarii, adica adevaratul Sabat, nu de duminica sau sambata care sunt false. Satana asta a dorit, inchinarea si se pare ca a reusit. Ma rog lui Yahushua ca sa deschida ochii la mai multi Romani sa cunoasca adevarul. Baruc la toti!

  Greg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *